Rabu, 8 Ogos 2012

KARENAH DIVA VATERAN

Hai semua...kali ni aku nak kongsi satu fenomena yang sering berlaku sekali dalam setahun  dengan Cik Jah,Cik Embong, Nyonya Mansur...erm ( dengan yang seangkatan dengannya). Bila fenomena ni datang, senang jak kalau mau tahu simptom-simptom seseorang yang terkena dengan penyakit fenomena ni....pertama  sanggup berikat perut asalkan kelihatan cantik (simpan duit la tu). Kedua, sanggup menebalkan muka...(Tak kesahla sama ada pakai make up Simplysiti 5 inch tebalnya)....dan yang ketiga, Hidung penghidap bertambah tinggi (Wah!! mengalahkan Michael Jackson ko ya...) hahahha...

            Mesti cik Jah, Cik Embong dengan Nonya Mansur tertanya-tanyakan...fenomena ni fenomena apa...sekali dalam setahun pulak tu (Kelas korang yang terkena penyakit ni)...ni ha...penyakit sibuk nak renovate Rumah dengan diri sendiri masa nak raya....Tipula korang kalau tak pernah terkena penyakit ni (lainla kalau yang betul-betul mementingkan ibadah daripada material)...cik Jah bertanya..."aik habis tu yang kome cakap sampai sanggup Ikat perut tu apa sal plak?" hah ni jawapan aku bagi simptom penyakit tu, ye la cik Jah, kebanyakkan orang yang berpuasa dalam bulan Ramadan ni dah tetapkan Goal dia...salah satunya nak kuruskan badan...nak nampak langsing mcm American Next Top Model (katanyyyerrrr), sampaikan lupa dengan maksud di sebalik Ramadan itu sendiri....Cik Jah ooiii.....umat islam ni diwajibkan berpuasa sebab nak latih diri kita melawan nafsu...menginsafkan diri kita dengan kekurangan yang dialami oleh umat islam yang serba kekurangan (tak cukup makan..macam hamba abdi...umat islam yang kebuluran mcm dkt somalia....) Bukannnya duk sibuk nak kempiskan perutla....nak langsingkan badanla...tapi ironinya itula yang berlaku buat masa sekarang ni...errrrhhhmmm....






              "Yang hang dok cakap pasai sanggup menebaikan muka tu apa sai plak????" cik Embong bertanya (sambil bercekak pinggang....) Oh yang tu....gini Cik Embong, masa nak dekat raya ni...ramai yang dok sibuk nak perkemaihkan rumah....nak Letak sofa baru (yang kusyennya lagi empuk..bila duduk punggung terbenam 3 inch...giiitteewww...) nak pasang Langsiak baru (Langsir baru, yang tebal biar pancaran matahari tak masuk dalam rumah bila Raya nanti...maklumla takut nnti make up muka yang tebal tu cair dek terkena sinaran kemilau Sang suria....hahaha...katanyyerrrr..) jadi Cik Embong, bagi yang tak berkemampuan ni sanggup la meminjam duit daripada saudara-mara, anak sendiri...atau mungkin dari Ah Long (huhuhuhuhu.....apa bilang orang Sabah...PALIS-palis...ndak mau ku pinjam duit Ah Long)....Cik Embong kita ni kena beringat sikit....dah nak masuk raya ni...jangan dok belanja sakan sangat...bukan tok leh belanja...boleh...tapi kenala berjimat cermat....orang dok datang beraya rumah kita ni bukan nak tanya "Beli kat mana Sofa Hempukkkk nieee????" atau " cik Embong Jahit ka Langsiak ni????" tak da nya cik Embong...orang yang datang tu mungkin duk sibuk tanya pasal kesihatan kita...macam mana dengan ibadah puasa untuk tahun ni...tu ja....tapi kalau yang bertanya juga soalan-soalan yang out of topik ni...apa lagi bagi belangkung jak diorang ni....



              Lalu Nonya Mansur pun berdiri...."Hah yang ko cakap pasal hidung pandai tinggi ni apasal pulak...buat plastik Surgery ka?????" (sambil meninggikan suara macam Nonya Mansur dalam Ibu Mertuaku......"pergi ko main muzik di sana, Buat apa ko menangis di sini...!!!!" mak aiiii. Untuk  yang itu pulak nyonya Mansur...aku bukanla cakap hidung makin tinggi tu sebab buat Plastik Surgery....ni pasal penyakit manusia yang tak kan pernah hilang.....penyakit PhD..."Aik penyakit apa itu...bukan ka itu pangkat Doktor Philisophy......" Nonya Mansur tetap dengan peragainya yang tak puas hati......ohh...bukan macam tu           penyakit PhD ni penyakit hasad dengki....biasala tu...dah menjadi lumrah hidup setiap manusia inginkan kecantikan sama ada kecantikan diri...mahupun kecantikan rumahtangga....ni masa Raya ni....penyakit Hidung tinggi ni muncul sebab jiran-jiran kita atau kita sendiri dah jadi sombong tak mau datang ziarah rumah...sebab apa pulak tu....ni sebab semua dah tak mau mengalah dengan benda-benda baru yang di letakkan di dalam rumah...Alamatnya....amalan ziarah menzarahi d bulan Syawal pun akan terjejas....macam mana nak dapat berkat......( hang khabak kat cek naaa....)



Setelah memberikan penjelasan yang panjang lebar...dekat DIVA-DIVA VATERAN ni....baru la diorang faham....hah...pesanan ni bukan untuk Cik Jah, Cik Embong dengan Nonya Mansur saja tapi untuk umat Islam yang lain dan juga untuk diri saya sendiri...mudah-mudahan dengan sedikit teguran ini kita dapat mengubah diri ke jalan yang diredhai Allah...nah!!!! barulah Ibadah Puasa kita Bekat....Syawal diraih dengan  Meriah......(^_^)

1 ulasan:

  1. Pergi ko Main muzik di sana...Buat apa ko menangis di sini!!!! tak boleh lupa skrip tu..hahahahaha...

    BalasPadam

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::