Ahad, 12 Ogos 2012

SIKIT JERR LAGI...DAH NAK TIBA DAH MASA TU...


"Woaaooowww!!!!! tajuk entri ko ni  buat suspen jerrrr...takut eden nak dongarnyo...." Hahahaha....Hai korang semua...sorry la yerrkk kalau tajuk entri aku tu buat korang rasa geli...rasa nak termuntah...rasa nak terkucil atau rasa nak kena 'Heart Attack'....."Eleh...mesti lu dah takda idea nak buat entri kan...tu yang lu kasi letak tajuk macam tu......"Mak aaaiiiiiii.......lu...gua buat tajuk entrri tu sebab ada bersebab ok...lu baca dulu entri gua ni...(Aiiiiisseehhhhh....guna bahasa Kasaq na....tak la...gurau jerrr..) 

Berbalik semula dengan tajuk entri aku kali ni mesti korang semua tak sabar-sabar nak tau intisari entri aku ni kan..."A'ah....cepatla cerita...cepatla...tak sabar ni......." Okey...okey...sabar ya...aku dah nak mula ni...korang kena duduk tegak masa baca entri ni ok...(hhuhuhu macam ada sesuatu yang mengujakan jak dalam entri aku ni...hihihii)....Baikla...kita dah puasa berapa hari dah????(korang jawab)...betul pandai anak-anak semua....kita raya bila...?? "Belum tau lagila....anak bulan pun belum nampak...tapi rasanya dalam mingguu depan ni kot kita sambut Raya...." Insya-Allah...kalau dah ditakdirkan kita beraya minggu depan ni...tak kemana jugak kan..kan..kan.....(macam biasa....kan..kan..kan..)

Jadi, korang semua dapat tangkap kerr dengan tajuk entri aku ni????? cepat cakap....(huhuhhuu...harap-harap korang ngerti kok....) Yala sebab lagi beberapa hari Bulan Ramadhan...bulan berkat ni akan melabuhkan tirainya dan memberikan laluan kepada bulan Syawal menandakan telah tibanya HARI RAYA AIDILFITRI....!!!!!(yaaaahhhhhoooooooo!!!!!! .....sambil terlompat-lompat depan laptop...) Ok...apa macam persediaan korang???? harap-harap dah lengkap la yeerrr....kalau belum lengkap lagi...jangan terus menangis menonggeng dalam bilik...kekkekeke...sebab masih ada masa lagi...Tapi jangan pula jadi macam DIVA VETERAN dalam entri aku yang lepas....."Errrr....Diva mana pulak ni???? entri mana yang ko maksudkan ni??????" OOOwwwwHHHH...korang belum baca....hai...kalau korang nak tau...entri tu siap dapat title entri paling popular di kalangan pembaca blog aku ni (Fofulaaarrr kerrrr........) okla..kalau belum baca ok tekan link ni ok CORETAN BUAT SAHABATKU: KARENAH DIVA VATERAN 

Apa macam dah habis baca ka??? Ok harap korang jangan ikut jadi macam Diva-diva Veteren tu yerrr...dan aku harap korang semua faham dengan mesej yang cuba aku sampaikan dalam entri tu....
okla....dah berbuka ni...aku nak makan BOTOK-BOTOK yang aku dah buat tadi...ok salam....selamat bersungkei...(berbuka...)

SAYA DAH FOLLOW...

Lalala...
nyanyi bersama....
kau melodi ku irama...
lalalala...
nyanyi bersama...
Tak kira caranya...
Asal kita bersama..

Wah!!! macam biasa...permulaan entri aku selalunya mesti ada lagu...(Walaupun tak semuala....janji ada...) Sekarang ni kan kita selalu dengar,nampak dan tekan perkataan FOLLOW..."Dekat mana nak tengok Perkataan tu????"  Aip!!! awak tak tau????...Perkataan tu selalu terpampang dekat Twitter...Instagram...Website...dan juga Blog...kalau dekat FACEBOOK plak tak pernah nampak perkataan FOLLOW cuma ADD,SUBCRIBE,LIKE..hah itu jak la yang aku tau...jadi lirik lagu dekat atas tu kena tukar sikit...macam ni....

Lalalala...
FOLLOW bersama...
kau di Twitter ku dalam Blog
Lalalala...
FOLLOW bersama...
Tak kira oh masa...
Asal kita FOLLOW sama...

Ginila fenomena sekarang..."I FOLLOW YOU,YOU FOLLOW I" wah!!!!! kelaaasssszzz ko Jah!!! main follow-follow ni....like sangat....Bagi aku...itu aku tak ambik kesah sangat....orang nak FOLLOW kita ka atau tak....sebab aku buat blog,Twitter,Instagram...dan yang lain-lain ni pun...hanya nak kongsi pendapat aku dan juga pandangan aku....plus kisah celoteh...dan mencarut aku.....hahahhaha....Kalau ada yang minat dengan apa yang aku buat kalau nak follow...followla...tak mau tak pa....sebab "AImannnnn tak Kesaaaahhhhh...."hahahha...

Hurm...petang ni nak buat apa yerrrkkkk....oh ya nak masak BOTOK-BOTOK...huhuhu....oh ya...korang dah baca entri aku semalam yang tajuk dia pelik tu....kalau belum tapi rasa nak baca klik ni CORETAN BUAT SAHABATKU: BOTOK-BOTOK...(?????!!!!!) huhuhu...

ok la nak cari bahan ni....tapi sebelum tu....jom kita layan lagu ni....ok...(^_^)

Lalala....

DUGAAN SEBAGAI PELAJAR...

Huhuhu bca tajuk Entri aku ni bunyi macam seram kan..kan..kan...Yang duk study dekat mana-mana ni taula dengan apa yang aku maksudkan...aku suka baca entri blogger ni...korang singgah baca yerkkk...Sebijik dengan apa yang aku pernah lalui dan tengah lalui....
link : laman sakura puteri: kita perlu kreatif

CONTROL STRESSmu...



Hai semua...selamat pagi...Dalam suasana pagi yang cerah di bulan yang Elok....amatla baik kita mulakan kehidupan kita hari ni dengan ceria bukan...(Wah macam pakar motivasila pulak aku kali ni....heheheehhe...)
ehhhmmmmm...aku tau ni...mesti ada di kalangan korang yang bangun pagi ni terus naik mood...(Period keerrrr.....hahaha tak tau...) Mungkin mood korang tak baik hari ni sebab tak dapat selesaikan tugas semalam atau mungkin tugas yang korang selalu tangguh-tangguh selama ni...Tambahan lagi buat korang yang sibuk membuat tempahan kuih raya pelanggan korang kan....(katannyyerrr). "Aduiiii...raya dah nak dekat ni...kuih tempahan belum siap lagi....Rumah belum Hias lagi....Baju raya anak-anak belum jahit atau beli lagi.....OH! Tidak!!!! Labucci baju kurung aku belum Jahit lagi!!!!!!!!!"...

Hah....antara sebab yang menyebabkan korang stress ni mungkin seperti di atas...(Aku pun ada jugak masalah sampai buat aku stress....Tapi aku control stress aku tu....)..."Betul ka.....bagi tau la....nak jugak...mana tau aku dapat control stress aku ni...."Ermmm...boleh..apa salahnya..ni pun aku Ambik daripada      Pakar ok...

1.MELAKSANAKAN ZIKIR DAN IBADAH
Dalam Islam sendiri ada menyatakan bahawa Ibadah yang khusyuk mendatangkan kedamaian kepada jiwa seseorang. Kedamaian ini akan lebih mendekatkannya kepada Allah sehingga menimbulkan "kelazatan" dan "Keenakan"....."Aik...kelazatan macam lepas makan ka????" Tak la ni kelazatan dan keenakan semasa beribadah. Contohnya...macam Solat yang khyusuk dapat mendamaikan jiwa. ALLAH berfirman dalam Al-Quran, "Wahai mereka (manusia) yang beriman, jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu...." (Surah al-Baqarah ayat 153).


2.BERFIKIRAN POSITIF DAN TIDAK MUDAH PUTUS ASA
"Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ni" Neeehhhh...itu lah ungkapan yang selalu diungkapkan oleh masyarakat sekeliling...termasuk juga diri anda dan juga diri aku...huhuhu...Bermakna perkara yang paling penting yang perlu kita lakukan ialah memperbaiki diri dari masa ke masa tanpa mengenal erti putus asa sehingga akhirnya kita menjadi insan yang lebih baik. (Waduh-waduh...macam Dato Dr.Fadhila Kamsah la pulak aku ni.....hehehe....tak salahkan untuk sebarkan ilmu...) Lepas tu kenala berfikiran positif ajar Ion negatif dalam badan kita ni dapat di kawal...kan..kan..kan...

3.HIDUP YANG SEIMBANG
Aku paling sukeewww yang ni...Salah satu punca tekanan yang menyerang korang semua ni sebab "ketagih bekerja"...."Aik mestila buat macam tu..kena kerja...habis tu kalau tak kerja siapa nak bagi anak bini aku makan???? Hah cuba lu jawab???!" Choooppppp! Ada tak saya cakap kena berhenti kerja tadi???? takda kan..saya cuma cakap "ketagih kerja"....Hah ni istilah yang korang selalu dengar "workaholic" atau ringkas nya asyik bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggung jawab yang lain...Sama dengan siuasi anda yang duk Sibuk buat tempahan kuih raya orang....hehehehe...( dalam hal ni...tak salah pun kalau korang nak siapkan tempahan kuih raya orang....tapi kenala bersistematik...ikut jadual...kena ada masa buat..kena ada masa rehat untuk uruskan hal keluarga dan tanggungjawab lain...) ada Fahhhaammmmm???? Harap korang paham la yerrkkkk...

4.PASANGAN HIDUP DAN RAKAN YANG BAIK
Pasangan hidup kita adalah sumber kekuatan dan ketenangan bagi diri kita...(Aiiikkk sekali lagi macam pakar motivasi dahhhhhh.....) ALLAH berfirman, "Antara tanda kebesaran Allah ialah, Dia menjadikan bagimu jodoh dari jenis manusia seperti kamu supaya kamu berasa tenteram bersama-samanya dan dijadikan antara kamu perasaan kasih sayang dan belas kasihan." (Surah al-Rum ayat 21)....Wah bila sebut jak soal pasangan hidup...Jodoh...mesti ada diantaran korang yang dok terlompat-lompat sekarang ni kan...hahahhaha (Sukkkeeewwww la tuuuu....) Jadi dalam memilih pasangan hidup...dan kawan....kita kenalah pandai memilih....."Macam mana nak pilih tu aaaa......macam pilih buah ka???" ermmm....boleh jadi maca tu la...tapi takla macam pilih buah..Maknanya..pilihla kawan atau pasangan hidup yang baik dan boleh membimbing kita kejalan yang benar...boleh ka???? boleh kan.......huhuhuhhuhu...

5.SENAMAN DAN REKREASI
Islam menggalakkan umatnya aktif beribadah dan membenci mereka yang malas dan tidak aktif. Malah Nabi Muhammad SAW bersabda "Semua perkara melalaikan seseorang daripada Zikrullah melainkan empat perkara, iaitu pergi memanah, melatih kuda untuk berperang, bergurau senda antara suami isteri dan belajar berenang" (Riwayat Thabrani)....Nahhhh..bermakna di sini...kalau rasa-rasa diri tu tak tenang jugak setelah laksanakan empat langkah sebelum ni (di atas)...pergila jogging...berenang..dan buat benda-benda yang mampu meredakan stress anda...(Tapi benda-benda baik jerr tau..jangan yang lain pulak....)



Fuhhh.....pesanan aku dekat sini...korang amalkanlah cara-cara ni bila korang semua di landa STRESS...tapi lagi elok kalau kita amalkan sentiasa tak kira masa susah mahupun senang ok....selamat beramal....(^_^)

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::