Selasa, 14 Ogos 2012

SEINDAH SAKURA

Masih teringat lagi sebuah drama yang pernah menambat hati aku malah menambat hati seluruh rakyat Malaysia..."OWWWW...ya kerrrrrr....drama apa tu?????" SEINDAH SAKURA....aku memang dah jadi ketagih dengan drama ni....nak tau sebab apa..???? (Katannnyyyerrrr...) Ni sebab aku belum pernah berasa terlalu termotivasi selepas menonton drama tu....Sinopsisnya sahaja sudah membuatkan aku terpaku...apatah lagi kronologi ceritanya....(mood sastera sikit....hihihi..) Tajuk yang begitu menyentuh hati diadun dengan sound track yang begitu baik membuatkan para penonton tertunggu-tunggu episode yang akan datang....

Wah!!!! Tak rugi nonton drama ni...sebab jalan cerita yang banyak menekankan erti kehidupan yakni bangkit bangun dari kesusahan hidup demi mencari sinar yang cerah di masa hadapan....Akhirnya..apa yang diimpikan tercapai....Lakonan yang cukup mantap daripada Fasha Sandha dengan Fahrin Ahmad....(Unsur percintaan turut disorotkan tapi tak terlalu banyak....ini yang aku suka sangat.....)

Ok la...kalau korang nak dengar lagu Tema Drama ni...kita layan video dekat bawah ni ok....(^_^)


DUNIA AKHIR ZAMAN...



Hai korang semua....apa macam puasa hari ni???? "Ermmmm...okla...Alhamdulillah....masih penuh sampai hari ni....." Oh yaka....Alhamdulillah....bukan apa kita tak lama lagi nak sambut Raya kan....jadi kenala kita berbanyakkan Ibadah sebelum Bulan Ramadan ni berlalu pergi... Ermm mesti rumah korang sekarang ni tengah dihiasi dengan pelita kan....Budak-budak pulak sibuk dengan plan diorang nak main bunga api....Dan yang nakal-nakal ni pulak.....sibuk nak buat Bom Karbait.....(Eleh korang ni...nak main tu boleh tapi jangan la main benda-benda yang boleh memudaratkan diri...Nanti ada yang beraya dalam Hospital....kan terus tak da mood nak sambut Raya.....)

Aku nak korang semua baca pautan yang aku sertakan dekat bawah ni....Aku nak korang beri pendapat...mana tau ada yang nak maki kepada individu yang berhati Syaitan dalam pautan tu....Terlampau sudah sikap Bapa tersebut...sanggup memaksa anaknya sendiri melakukan sumbang mahram diantara satu dengan yang lain.....Memang benarla...salah satu tanda dunia ni dah nak kiamat....BERLAKUNYA SUMBANG MAHRAM....Astaghafirullah...

Aku nak pesan dengan korang,, jangan sesekali terjebak atau nak berjinak-jinakdalam dunia maksiat apatah lagi perlakuan sumbang mahram....Pesanan ni untuk diri aku jugak....ok salam...

http://www.malaysiantabloid.com/2012/03/suami-suruh-abang-beromen-dengan-adik_9079.html

TERDESAK SANGAT (merana diri...)


Bukak news hari ni bukan main daaasssaaatttt tajuk Akhbar tu....korang baca ni

http://www.malaysiantabloid.com/2012/08/lelaki-mati-kerana-berzina-di-bulan.html

Apa kata korang...Kalau tanya aku memang aku dah maki hamun orang-orang macam tu....Kan tengok sampai meninggal dunia....Tu la sebab sibuk buat maksiat di Bulan baik ni...Astaghafirullah....

OH, MY BLOG!


Kalau sekarang ni....kanak-kanak riang sedang bergembira dan teruja dengan Oh, My English! dekat astro TVIQ saluran 610....aku pulak sibuk dengan blog aku....Alhamdulillah...walaupun baru bermula dekat 6 hari yang lalu...respond dari pembaca atau pengunjung blog aku ni sangat-sangat memberangsangkan...(Cehhhhhh!!!! Ini yang buat aku bertambah semangat nak buat entri...) Ramai juga pembaca atau pengunjung yang tanya aku Tips...dan juga tutorial macam mana nak cantikkan blog....Ermmmm sebenarnya aku pun belum mahir lagi dalam soal-soal tu...aku masih dalam proses pembelajaran....tapi apa yang aku boleh cakap untuk Tutorial nak buatkan Blog korang cantik ni...Korang kena rajin intai-intai...atau jenguk atau tanya dengan Blogger-blogger lama....Sebab diorang dah masak dengan hal-hal macam tu....



Aku selalu rujuk Tutorial yang di sediakan oleh Saudari Lyssa....ni blog dia...http://www.lyssasecret.com/....Kebanyakkan Tutorial untuk nak cantikkan blog aku ambik dari situ...(Oh ya...untuk Lyssa maaf yerrkkk aku guna link ko ni....) Lepas tu dalam blog dia ni jugak...Lyssa turut bagi tau Tips-tips yang sangat-sangat berguna...buat Blogger baru macam aku ni...Sekarang ni aku bertambah yakin dalam soal nak buat entri yang menari...cara nak Touch-UP blog...huhuhuhu...Tq Lyssa...credit dekat awak....

Apa tunggu lagi...mula la berblog..tak rugi pun....(^_^)

REALITI BUKAN SEKADAR FANTASI DUNIA PELAJAR




Bila bercakap mengenai dunia pelajar...mesti kita takkan pernah terlepas dengan perkatan Peperiksaan @ Exam...kan..kan..kan...(Korang jangan temberang dengan aku ok..sebab aku pun masih lagi bergelar pelajar....) Kalau nak diikutkan kronologi...pada permulaan penggal (Lepas cuti panjang..) Aku selalu perhatikan ramai pelajar yang bersemangat dalam minggu tu....(Jadi proaktif....kekkekkeke...) tapi itu semua tak kan kekal lama...."Apala ko ni....cakap macam tu...tak baik bikin 'down' semangat ko ni..." Ermmm...aku rasa apa yang aku cakap kan ni tak menjadi masalah asalkan pembaca entri aku ni yang masih bergelar pelajar mengambil langkah dalam mempersiapkan diri untuk sentiasa bersemangat....dari permulaan penggal persekolahan sehingga penggal akhir...(Aduuuuiiiii....nak main cabar mencabar plak aku ni....hihihi...)

Ok sambung balik....memang benar terutama sekali buat pelajar baru yang masuk ke tingkatan 1...ataupun yang dapat masuk IPT...kalau dalam IPT pelajar mesti akan mengalami Fenomena demam Assignment...betulkan??? (Korang jawab) Dari pengalaman aku sendiri, masa aku bergelar mahasiswa di salah sebuah IPTA ni...di minggu pertama kuliah memang aku bersemangat haabis Babe!!!! Setiap pagi bangun awal...Pergi ke kuliah atau kelas tutorial dengan muka bersemangat dan berseri-seri di tambah dengan senyuman ynag cukup manis...."Manis???? ko makan gula lebih kot????" Alahaiiiiii.....korang takkan tak tau kemanisan dalam senyuman....kalau betul korang tak tau ni hah....dengar lagu ni....


Apa macam???? korang dah tau kemanisan senyuman???? (Harap korang terlebih faham ok....) Sambung balik bebelan aku ni...Lepas tu...bila Pensyarah beri assignment yang pertama....bersemangat nak buatnya...sehingga tak mau balik asrama atau rumah sebab nak cari bahan dekat perpustakaan....(Untuk assignment pertama...assignment yang lain..tunggu...) Dalam kelas pulak, kita sibuk nak tunjukkan yang diri kita ni yang terhebat...."Macam mana tu????" Ermmmmm....macam ni, masa Pensyarah tengah bercakap dihadapan....kita seringkali menggangu syarahan dia dengan mengangkat tangan untuk bertanyakan soalan...."Memang la kena buat macam tu....kalau mau faham....."Yala betul apa yang korang cakap tu....tapi kalau saja nak angkat-angkat tangan nak tarik perhatian Pensyarah atau pelajar-pelajar dalam dewan tu...nak tunjukkan yang korang tu budak yang suka bertanya Baik lupakan.....Sebab bukan semua pelajar atau Pensyarah yang suka dengan perangai kamu tu...(Tapi kalau nak bertanya jugak...kenala tunggu sampai kuliah tu habis...pergi berjumpa dengan pensyarah tu sendiri...atau kalau nak lebih faham....masa dalam kelas tutorial fokus dengan pembentangan tutorial yang dilakukan...senangkan????)

Namun...(mood lemau sikit....hihihhi) bila masuk minggu ketiga...keempat....mula dah ada pelajar yang semangat diorang down....sampai ada yang selalu skip kuliah atau tutorial....(Ni siap mintak bantu kawan-kawan tolong tandatangankan kehadiran......(ishhh.issshhh....tak baik...tak baik...) Semangat untuk siapkan assignment pun dah berkurang..."Sebab kenapa plak??????!!!!" Hah ni pasal selepas satu assignment yang diberikan...selang beberapa hari lepas tu ada lagi assigment lain yang datang carik Pelajar...esok dapat assignment baru....malam ni dapat adik assignment baru.....Nah! tak ka rasa tertekan....(Cuba korang cakap????!!!) Sebab tula..ada yang tak lalu nak siapkan assignment yang berlambak tu...kesudahannya...assignment dilonggokkan...sehingga menjadi bukit....Jadinya masa tarikh deadline nak hantar assignment tu dah dekat baru la sibuk nak siapkan aasignment yang tertunggak tu...(Ni yang menyebabkan para pelajar membuat assignmet tanpa adanya kualiti....)

Tapi semangat tu datang balik......."Semangat apa tu??? semangat hantu????!!" Tak la...ni semangat nak belajar...Bila dan nak dekat final Exam....kan..kan...kan.....(Korang jangan nak tipu cakap "takla.....") Ni sampai sanggup bersengkang mata sampai tak tidur malam....sebab nak buat ulangkaji...(Cubala korang buat  ulangkaji dari minggu pertama kuliah hari tu..kan senang...tak payah dok hadap buku...dengan nota yang tebal-tebal tu.....)

Hurrmmmm....begitulah sedikit sebanyak mengenai dunia pelajar yang aku pernah lalui.....di sini aku hanya ingin berpesan kepada korang semua begitu jugak untuk diri aku...Aku harapla lepas korang baca entri aku ni...kita sama-sama mengubah diri untuk menjadi lebih baik...boleh kan????? Tentunya boleh...ok..salam..(^_^)

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::