Rabu, 8 Ogos 2012

TERUNA HOT, DARA CUTE




Fuh...tajuk entri kali ni bukan main TRENDI hahahahah (Parasan looorrrhhhhhhh..hihihihi....) Hah...aku selalu la belek-belek buku...cek status dalam FB,Twitter....mesti ada perkataan ni..."Eh Hot la mamat tu...nak try la...." dan yang ni..."Aik budak ni kiut la...nak cuit boleh......" kan..kan...kan... Aku pun kadang -kadang selalu juga buat status macam tu...hehehe....(Alamak! bocor rahsia aku.....) Tapi korang tau ka amat senang kalau nak jadi Teruna HOT dan Dara CUTE ni...tapi yang educated la....(aik apa plak maksud dia ni......) maksud aku...nak jadi Teruna dan Dara yang cun ni senang tapi kenala berlandaskan acuan al-Quran....(ermmmm mood islamic sikit ok.....).



        Teruna HOT ni kalau yang betul-betul tulen punya HOT, kenala pandai menjaga diri..."eh...eleh...mamat ni dah nama pun lelaki...kenapa plak kena pandai jaga diri...hey! aku jantan ok bukan lelaki gurl-gurl..." haha Chop! Perkataan "jantan" itu la yang membuatkan anda sebenarnya Teruna yang hanya tau Menyalakan api HOT anda tapi tak tau macam mana nak control atau nak padamkannya...(aik berpuitis plak aku ni....takpa...kome yang baca entri ni kenala cari atau faham-faham sendiri maksud yang cuba aku sampaikan ni ok.....) Teruna yang betul-betul HOT ni mestila tau jaga batas pergaulannya....bila terlihat perempuan cantik jangan cepat Panik sampai temperature naik....tangan tu dok gatai nak cuit-cuit Dara tu...Ingat...kalau nak kelihatan HOT kena jaga pandangan mata...pergerakan atau bahasa tubuh juga kena jaga...jangan duk Sibuk mau bagi isyarat BUAYA DARAT....."ermmmm macam mana tu????" ni ha...kenyit-kenyit mata...pssstt...pssttt...dengan Bibir seksi tu...(Ingat apa perempuan zaman sekarang ni tak tau semua tu...diorang lagi terrreerrrr okkkeeyyyyyy).




              HAH.....yang Dara ni pula jangan terus terlompat-lompat macam Cheerleaders bila baca Part Teruna....Dara pun kena tau peranan dan cara macam mana nak jadi DARA CUTE.....(huhuhhu...walaupun ada diantara kamu yang memang lahir dengan paras rupa Cute...aiiiiissseeehhhhh...) "Macam mana nak jadi DARA CUTE....cepatla bagitau....tak sabar ni..." huhuhuhu...pertama kalau nak nampak cute depan teruna DARA kenala cute depan famili dulu......"errmmmm....macam mana....buat macam ni ka??? (sambil muncungkan Bibir mungil tu) OH NO!!!!! bukan macam tu....baru aku teringat....entahla zaman sekarang ni...kalau bukak FB,TWITTER  atau INSTAGRAM mesti ada Dara yang sukeeewwww sangat bergambar sambil muncung-muncungkan bibir....(memangla nampak cute...tapi tak semua yang Dara buat selalu mendapat perhatian daripada orang lain...malah penghinaan yang korang diberi)....."Penghinaan???? kenapa plak" penghinaan tu sampai ada yang berkata "MUKA YANG DAH ELOK CANTIK..JANGANLAH DIUBAH-UBAH SAMPAI NAMPAK MACAM ORANG CACAT"....betul tak???? ....korang fikir sendiri ok....Cute depan famili ni bermaksud....sentiasa menjaga maruah diri serta nama baik keluarga korang...alah bukan susah pun senang jerrrr......"Cuba bagi tunjuk caranya????" alah cara tu Dara kenala tau sendiri...buat la yang perkara baik di hadapan Famili korang tak susah kan....Hah...bila dah cute depan keluarga ....baru la mak-mak mertua di luar sana berebut-rebut nak jodohkan Dara dengan anak Teruna HOT mereka....(HOT kerrrrrrrwwww.....hahhahaha)

Sebenarnya, tak susah kalau mau jadi The HOT and The CUTE ni....apa yang perlu Teruna dan Dara perlu buat ialah menjaga diri dengan berpaksikan Al-Quran dan juga ajaran agama dalam soal pergaulan....mudahkan...??Nah apa tunggu lagi...mulakan la....semoga berjaya....  



SUMBER INSPIRASI...

Oh pengorbanan...                                      
tanpa keluhan...
ku hargai ke akhir hayatku ini...
kau teristimewa...
Anugerah hidup palingku Abadi...
Engkaulah Inspirasi Bagiku...

Kali ni aku nak kongsi pula dengan korang semua tentang sumber inspirasi aku...huhuhu...aku yakin sangat setiap daripada kita ni ada sumber inspirasi yang membuatkan kita ni semangat....Setiap daripada kita yang beragama Islam akan menjadikan Nabi Muhammad S.A.W sebagai sumber inspirasi kan kan kan....sama la jugak macam aku....tapi selain daripada Baginda Rasulullah...aku mengambil mak ku sebagai sumber inspirasi ku.....( jangan gelak-gelak ok....siapa gelak cEk katuk pala dia.....) hahaha gurau jaerrr..... Tapi serius babe...aku memang terpukau melihat Mak ku sendiri...

          "Eleh...mamat ni Poyola....cakap mak dia sebagai Inspirasi"....kompom ada diantara korang akan cakap macam ni bila baca pengakuan aku ni....bagi aku, lantak hang la...sekurang-kurangnya aku bercakap mengenai kebenaran....bukan macam hang...bila ditanya siapa sumber Inspirasi hang...hang sibuk duk kata "oh kalau aku...mestila John Cena babe....baru namanya jantan.....", yang perempuan pula "Aku minat sangat dengan Kim Bum la....kiut la dia tu...biasala sumber inspirasi aku......sukkkeeeeeeeewwwwwnnnnyeeerrrrr"...Alahai...aku tak kesahlah dengan semua tu....tapi sebelum korang muktamadkan pilihan korang tu..pernah tak korang berfikir sedalam-dalamnya....siapa yang mengandungkan korang??? siapa yang bagi korang susu??? siapa yang jaga korang daripada sekecik tapak tangan sehingga membesar menjadi Teruna Hot dan Dara yang comel???? siapa...siapa....siapa??? Jawapannya siapa lagi kalau bukan Mak dan Bapa kita sendiri....

             Tak pernah kesian ka dengan Mak kita yang bangun seawal pagi untuk siapkan sarapan buat kita...basuh baju kita...Bapa kita yang bekerja demi menyara kita sekeluarga....Aku memang sensitif bila bercakap mengenai bab orang tua ni...terasa sebak dada ni ( fefeeellingggg jap....tapi bertempat ok)...Aku tak pernah malu nak kata MAK ENGKAULA SUMBER INSPIRASI KU....(teringat pulak iklan susu Nespray ni.....>>>>IBU-IBU ENGKAULA RATU HATI KU<<<<<) hahahha...

Pesanan dekat sini, hargailah kedua orang tua kita...sanyangi mereka seadanya...jangan pernah kecilkan hati dan perasaan mereka...JANGAN bila mak dan bapa dah kembali memenui-Nya baru kita tersentak dan sedar...dah tak guna....(SEKADAR MENGINGATKAN)....

Layan lagu ni...


TAK BOLEH 'IN' LA (suatu ketika dahulu...)

haha...bila aku tengah belek-belek sebuaah majalah ni...aku terbaca tentang seorang budak ni yang tengah nak duduk peperiksaan besar tahun ni...SPM. Apalagi terus aku ter'flashback' tentang diri aku masa di Tingkatan 5 hari tu. Sebenarnya tekanan perasaan mula melanda diriku masa dari tongkatan 4 lagi, maklumlah aku kena duduk peperiksaan terbesar dalam hidup aku.



           Masa dalam tingkatan 4, aku ni seorang budak yang kira banyak cakap daripada belajarnya....betul...kelas aku masa tu 4 Agathis. Akula penyebar gossip sensasi dalam kelas aku...tapi aku tidak bergerak secara bersendirian, tapi dibantu dengan rakan karib aku masa tu (kawan-kawan aku yang lain taula siapa kawan sekutu aku tu). Bercakap saja pasal SPM mesti korang semua ada subjek yang korang cakap tak boleh bawak kan kan kan...(TAK BOLEH "IN" LA.....sinonim dengan tajuk aku kali ni). Bagi aku sendiri aku memang tak boleh In dengan satu subjek ni....serius...memang tak boleh. Tiap kali aku dapat rekod kemajuan aku mesti Subjek ni kena tanda guna pen Merah (tak suka nyaaaaaaaaa). Aku  rasala kan masa tu hampir separuh daripada Pelajar yang ada dalam kelas aku tu memang tak leh bawa subjek ni...tapi ada la jugak yang jaguh dalam subjek tu....nak tau??? Ni la kawan segossip aku tu...hahaha....Dia tu memang serasila dengaan subjek tu....Aku pun secara jujurnya memang jelezzz dengan dia ni.....(walaupun best Fren katannnnyyyeeerrrr). Tapi dia ni tak ambik kesah pun kalau kena kata dengan kawan-kawan lain masa dalam kelas masa tu...tapi makin rajin dia bagi tunjuk ajar dengan kawan-kawan yang lain termasuk aku. 


                       Tingkatan 5 pula, subjek yang sama terus menhimpit diriku untuk meraih keyakinan sebelum duduk SPM nanti......(feeling drama dulu...hukhukhuk....) Pernah sekali tu, kami sekelas kena test oleh guru subjek tu (Kata orang ujian bulanan) aku yang tengah Blurrrrr ni dengan yakinnya menyakinkan diri untuk menjawab semua soalan tu....neh....masa kertas ujian tu dikembalikan.....huhuhuhu....Tahniah buat aku..dapat bawak balik telur Busuk sebijik ( dapat 0 dahhhhhh.....malunnnyeerrrrrrr) Aku risau ni...bukan pa...ni SPM dah dekat tapi subjek tu aku belum MASTER lagi.....dup dap dup dap jantung aku masa tu....Sampaila cikgu aku yang ajar subjek tu beri penekanan terhadap pelajar-pelajar yang lemah dalam subjek tu (termasuk jugak aku ni hah). Setelah lebih sebulan aku dengan kawan-kawan yang lain kena train oleh Cikgu tu...alhamdulillah...buat pertama kalinya aku boleh tersenyum lebar menerima Rekod kemajuan dengan semua gred aku ditulis dengan pen biru.....(plus masa peperiksaan percubaan terakhir lagi tu....) Aku melompat-lompat bagai nak rak masa tu...huhuhuhu....



                        Sampai masa duduk SPM hari tu....aku dapat jawab semua subjek yang aku ambik dengan jayanya....(wah YAKIN sakan aku masa tu......) Alhamdulillah.....masa keputusan SPM diumumkan....aku dapat keputusan yang agak-agak cemerlang la jugak...semua kredit...tak da yang sangkooooot.....Alhamdulillah.....



Pesanan dekat sini, kepada adik-adik (adik ker......hahhaha) yang duduk SPM tahun ni....jangan beri banyak alasan kalau mau berjaya.....jangan cakap "Alah, aku Tak "IN"la dengan subjek tu....subjek ni......" jangan cakap macam tu....kalau tau tak In dengan Subjek tu subjek ni.....carilah jalan yang terbaik untuk atasi kelemahan kita tu....lepas tu banyakkan berdoa kalau dah berusaha....sebab semua ni akan di tentukan oleh Pencipta kita....ok GOOD LUCK!!! (^_^)


Layan lagu ni....(DATANG MAI SEMANGAT.....MAI DATANG....)

KARENAH DIVA VATERAN

Hai semua...kali ni aku nak kongsi satu fenomena yang sering berlaku sekali dalam setahun  dengan Cik Jah,Cik Embong, Nyonya Mansur...erm ( dengan yang seangkatan dengannya). Bila fenomena ni datang, senang jak kalau mau tahu simptom-simptom seseorang yang terkena dengan penyakit fenomena ni....pertama  sanggup berikat perut asalkan kelihatan cantik (simpan duit la tu). Kedua, sanggup menebalkan muka...(Tak kesahla sama ada pakai make up Simplysiti 5 inch tebalnya)....dan yang ketiga, Hidung penghidap bertambah tinggi (Wah!! mengalahkan Michael Jackson ko ya...) hahahha...

            Mesti cik Jah, Cik Embong dengan Nonya Mansur tertanya-tanyakan...fenomena ni fenomena apa...sekali dalam setahun pulak tu (Kelas korang yang terkena penyakit ni)...ni ha...penyakit sibuk nak renovate Rumah dengan diri sendiri masa nak raya....Tipula korang kalau tak pernah terkena penyakit ni (lainla kalau yang betul-betul mementingkan ibadah daripada material)...cik Jah bertanya..."aik habis tu yang kome cakap sampai sanggup Ikat perut tu apa sal plak?" hah ni jawapan aku bagi simptom penyakit tu, ye la cik Jah, kebanyakkan orang yang berpuasa dalam bulan Ramadan ni dah tetapkan Goal dia...salah satunya nak kuruskan badan...nak nampak langsing mcm American Next Top Model (katanyyyerrrr), sampaikan lupa dengan maksud di sebalik Ramadan itu sendiri....Cik Jah ooiii.....umat islam ni diwajibkan berpuasa sebab nak latih diri kita melawan nafsu...menginsafkan diri kita dengan kekurangan yang dialami oleh umat islam yang serba kekurangan (tak cukup makan..macam hamba abdi...umat islam yang kebuluran mcm dkt somalia....) Bukannnya duk sibuk nak kempiskan perutla....nak langsingkan badanla...tapi ironinya itula yang berlaku buat masa sekarang ni...errrrhhhmmm....






              "Yang hang dok cakap pasai sanggup menebaikan muka tu apa sai plak????" cik Embong bertanya (sambil bercekak pinggang....) Oh yang tu....gini Cik Embong, masa nak dekat raya ni...ramai yang dok sibuk nak perkemaihkan rumah....nak Letak sofa baru (yang kusyennya lagi empuk..bila duduk punggung terbenam 3 inch...giiitteewww...) nak pasang Langsiak baru (Langsir baru, yang tebal biar pancaran matahari tak masuk dalam rumah bila Raya nanti...maklumla takut nnti make up muka yang tebal tu cair dek terkena sinaran kemilau Sang suria....hahaha...katanyyerrrr..) jadi Cik Embong, bagi yang tak berkemampuan ni sanggup la meminjam duit daripada saudara-mara, anak sendiri...atau mungkin dari Ah Long (huhuhuhuhu.....apa bilang orang Sabah...PALIS-palis...ndak mau ku pinjam duit Ah Long)....Cik Embong kita ni kena beringat sikit....dah nak masuk raya ni...jangan dok belanja sakan sangat...bukan tok leh belanja...boleh...tapi kenala berjimat cermat....orang dok datang beraya rumah kita ni bukan nak tanya "Beli kat mana Sofa Hempukkkk nieee????" atau " cik Embong Jahit ka Langsiak ni????" tak da nya cik Embong...orang yang datang tu mungkin duk sibuk tanya pasal kesihatan kita...macam mana dengan ibadah puasa untuk tahun ni...tu ja....tapi kalau yang bertanya juga soalan-soalan yang out of topik ni...apa lagi bagi belangkung jak diorang ni....



              Lalu Nonya Mansur pun berdiri...."Hah yang ko cakap pasal hidung pandai tinggi ni apasal pulak...buat plastik Surgery ka?????" (sambil meninggikan suara macam Nonya Mansur dalam Ibu Mertuaku......"pergi ko main muzik di sana, Buat apa ko menangis di sini...!!!!" mak aiiii. Untuk  yang itu pulak nyonya Mansur...aku bukanla cakap hidung makin tinggi tu sebab buat Plastik Surgery....ni pasal penyakit manusia yang tak kan pernah hilang.....penyakit PhD..."Aik penyakit apa itu...bukan ka itu pangkat Doktor Philisophy......" Nonya Mansur tetap dengan peragainya yang tak puas hati......ohh...bukan macam tu           penyakit PhD ni penyakit hasad dengki....biasala tu...dah menjadi lumrah hidup setiap manusia inginkan kecantikan sama ada kecantikan diri...mahupun kecantikan rumahtangga....ni masa Raya ni....penyakit Hidung tinggi ni muncul sebab jiran-jiran kita atau kita sendiri dah jadi sombong tak mau datang ziarah rumah...sebab apa pulak tu....ni sebab semua dah tak mau mengalah dengan benda-benda baru yang di letakkan di dalam rumah...Alamatnya....amalan ziarah menzarahi d bulan Syawal pun akan terjejas....macam mana nak dapat berkat......( hang khabak kat cek naaa....)



Setelah memberikan penjelasan yang panjang lebar...dekat DIVA-DIVA VATERAN ni....baru la diorang faham....hah...pesanan ni bukan untuk Cik Jah, Cik Embong dengan Nonya Mansur saja tapi untuk umat Islam yang lain dan juga untuk diri saya sendiri...mudah-mudahan dengan sedikit teguran ini kita dapat mengubah diri ke jalan yang diredhai Allah...nah!!!! barulah Ibadah Puasa kita Bekat....Syawal diraih dengan  Meriah......(^_^)

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::