Sabtu, 18 Ogos 2012

KU SUSUN SEPULUH JARI...

Hi korang semua...Baru tadi Penyimpan Mohor Raja-Raja telah mengumumkan tarikh raya...Dan kita semua dah tau esok raya!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yahooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!! Seperti yang dijangkakan...malam ni laman rumah kami penuh dengan Lampu Pelita...dan yang paling penting....Adik-adik aku dengan adik sepupu aku yang nakal...dah mula perang Mercun diorang..(Tapi mercun biasa-biasa jak....) Lepas tu...bapa aku pulak...ke Pekan nak beli Bunga api...takut tak cukup stok...hahahhaha...

Okla...sempena malam Raya ni...Aku nak ucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat kawan-kawan aku nak sebut satu-satu takut nanti ada yang tercicir korang marah dan merajuk plak....Aku sebut tempat aku study masa dulu-dulu dengan yang sekarang ni jak ya....Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada kawan-kawan aku yang satu sekolah dengan aku di SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MADAI,UNIVERSITI MALAYSIA SABAH, GENG HA24 SEJARAH UMS,GENG LENTERA TARI,GENG CL GENERATION,SMK KUNAK,SMK KUNAK JAYA dan BUAT KELUARGA BESAR VERADOR....Sekali lagi...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN....(^_^)


CARA NAK GUNA Ctrl+F

Hi semua...bila korang baca tajuk tutorial aku ni..mesti korang tengah jadi peningkan..."Apa makna Ctrl+F????"...Ok masa aku mula-mula buat ni pun...aku jadi pening sikit...ni aku ikut kawan aku cakapla...aku jadi tak faham dengan butang tu..apatah fungsinya...Tapi bila aku dah buat....dan aku dah cuba...baru aku faham...Rupanya...Butang Ctrl+F ni amat berguna buat blogger baru....Betul ni...ni masa kita nak cari kod HTML dalam ruangan HTML nanti bila korang nak buat perubahan dekat blog korang...Masih tak faham????? Ermmmmm...ginila korang ikut jak cara yang aku bagi ni....nanti dalam tutorial akan datang korang faham kegunaan benda ni....ok...

1. Mula-mula korang Login > Dashboard > Design > edit HTML....Apa???!!! Tak faham???? erm...korang ikut susunan nombor dalam gambar ni ok....








Lepas selesai dengan perubahan yang korang buat tu....jangan lupa tekan SAVE ok...hehehhe
Apa macam????senang...harap-harap korang faham yerrr....
selamat mencuba...(^_^)

CARA MAU TICK EXPAND WIDGET...

Hi korang semua...kali ni aku nak kongsi satu lagi tutorial yang sangat penting buat the "new comer" dalam dunia Blogging ni...Kira tutrorial ni macam nadila kalau korang nak buat blog korang meletop!!!! hahahha...Macam kita jugak kalau nak kelihatan cantik..(Perempuan terutamanya) asas yang kena ada ialah alat make up kan....macam bedak foundation.....Lepas tu kalau nak buat muka tu lebih glamour...barula tambahkan Blusher....Eye liner...Lipstick...Eyeshadow dan jua lipbumb kan..kan..kan...(Wah!!!! macam la aku tau sangat...hhehehe) Panjang plak intro aku ni...huhuhuhuhu sori yerrr...

TICK EXPAND WIDGET ni pun merupakan salah satu asas terpenting dalam Blog ni....Sebab apa-apa perubahan yang kita nak buat dalam blog kita ni...mesti kena melaluinya...tapi tak semuala...sebahagian sahaja...

Cara-cara nak membuatnya senang sahaja....macam dekat bawah ni...

1. Login blog >Dashboard >Design > Edit HTML....

2. Lepas korang tekan 'EDIT HTML' mesti keluar benda ni kan....
ok korang tekan butang yang aku bulatkan tu ok...

3.Selepas tu....akan keluar benda macam dekat bawah ni kan....
ok sekarang korang tick kotak yang aku bulatkan tu yerrr...

4.Lepas tu, Tekan butang SAVE...dan TUTUP selesai....

Mesti korang bengangkan dengan apa yang aku buat ni...ok untuk pengetahuan korang ni langkah pertama buat korang kalau nak menjiwai cara nak TOUCH UP blog korang...hehehhe...

selamat mencuba...

OPERASI SUDAH BERMULA...

Bangun jak dari tidur hari ni....terus aku layan drama Korea ni....walaupun dah banyak kali nonton...tapi aku tetap tak bosan.....Mak, Bapa...Mak Cik dengan Pak Cik aku...pagi-pagi lagi dah bukak cerita...(Biasala tu...cerita pasal tempat kerja..plan untuk raya nanti....) Adik perempuan aku plak sibuk Hias rumah....Adik lelaki pulak....sibuk nak siapkan tugasan aku yang tertangguh petang semalam....

Sekarang ni....aku kena tutup hidung aku....nak tau kenapa???? Ni pasal bau rempah yang Famili aku sediakan untuk menu hari esok...."Rempah apa????" Iyala rempaah untuk ayam masak merah....Ayam masak Lengkuas....Ayam Kari....huhuhuhu....Berair dibuatnya mata aku ni...bila terhidu bau bawang yang dikisar tu....(Tahan jerrr laaa.....) Bahang Aidilfitri makin hampir....sekarang ni korang boleh hitung dengan Jam....Bestttttt!!!!

Best...best jugak...tapi rasa sedih pun ada....sebab Ramadhan dah nak bergajak pergi...huhuhuhu....Okla...Kalau esok Raya korang jangan lupa bermaaf-maafan sesama keluarga....kawan-kawan....jiran....ok....Lepas tu jangan raya sakan sangat...Ingat dengan yang tak berkemampuan....Dekat sini, saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir Batin ok...(Biarla korang cakap masih terlalu awal....takut nanti aku terlupa plak..) (^_^)


SELAMAT PAGI DUNIA!!!

HuhuhUHhuhUu....Korang semua apa khabar??? Harap sihat ok....Kita masih puasa lagi hari ni....Insya-Allah...kalau takda Aral...esok kita dah raya...hihihihi (TAK SABAR NIIIEEEE...) Mintak-mintakla hari ni aku masih survive macam hari-hari yang lepas....semalam dah la iman aku tergugat....hari ni entahla....Owww ya...korang dah layan kerr entri aku malam tadi??? Apa?! Belum.....hurmmm korang baca ni yerrr...heheheee TERGUGAT IMAN I... korang lepas baca entri aku tu...jangan plak korang ikut macam perangai aku tu ok...hehhehe...Salam...

PERMULAAN : CARA NAK BUAT BLOGSPOT

Hi korang semua...apa khbar??? Harap sihat ok...Errmmm...sejak aku dah mula berjinak-jinak dengan blog ni...Aku memang sukewww kongsi cerita...mencarut aku...hehhehe...dan sekarang aku dah berani nak bagi beberapa bentuk tutorial buat pembaca blog aku ni....Walaupun aku masih baru...tapi kebanyakkan kawan-kawan aku yang ada blog..semua nak suruh aku tolong buatkan tutorial macam mana nak hiaskan blog...masukkan widget canggih-manggih nie....huhuhuu...Aku pun terusla buat ruangan Tutorial untuk penuhkan permintakan kawan-kawan aku tu....

Kali ni aku nak tunjukkan cara macam mana nak buat akaun blog...ni bagi yang nak berkecimpung dalam dunia blogger ok...huhuhu...senang jer....ikut lanngkah-langkah yang aku bagi ni ok...

*PERINGATAN TUTORIAL INI ADALAH MENGGUNAKAN OLD DASHBOARD      
  TEMPLATE.

Nak daftar blog ni tak la susah sangat...tak perlu buat barisan panjang pun...hanya duduk depan Laptop atau PC...tak sampai pun sehari...kejap jerrr....hihihihi...
 
Cara Buat Akaun Blogspot


Tapi sebelum tu...korang kena la ada akaun Google...kalau nak guna akaun lain pun boleh jugak...tapi aku nasihatkan korang guna la akaun google "kenapa plak macam tu???"...sebab ia akan memudahkan korang semua pada masa akan datang....

Kalau korangdah ada akaun google...korang boleh terus sign in dekat sini.http://mail.google.com/mail/?hl=en&tab=im.

Buat korang yang belum ada tu, sila daftarkan dahulu disini untuk memudahkan proses pendaftaran akaun blogspot.

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk mendaftar akaun blogspot.

1. Buka link www.blogger.com

2. Apabila paparan sudah keluar, klik pada 'create a blog'

Cara Buat Akaun Blogspot


3. Seterusnya masukkan maklumat yang dikehendaki kemudian klik 'continue'.

Cara Buat Akaun Blogspot


4. Kemudian masukkan blogname dan juga blog address
  • Blog name lebih merujuk kepada trademark sesebuah blog
  • Blog address akan digunakan oleh pengunjung untuk membuka blog anda. Blog address antara perkara paling penting bagi sesebuah blog. Untuk memudahkan pemahaman, sila rujuk Tips Pemilihan URL Untuk Blog.

Cara Buat Akaun Blogspot


5. Pilih template yang korang rasa sesuai, kemudian klik 'continue'

Cara Buat Akaun Blogspot

6. Siap. Korang sudah mempunyai akaun blogspot anda sendiri ada boleh mula untuk menaip entri pertama anda.:)

Cara Buat Akaun Blogspot

Hah! dan selesai...sekejap jerr kan..kan..kan...Kalau korang dah ada blog ni...korang kenala rajin update status blog (Macam aku hihihihihi) sekurang-kurangnya sekali sehari....Lepastu kalau korang ada masa extra..korang bolehla Touch up Blog korang tu..biar nampak cantik..."Macam mana????" Heeeheheheh..dekat sini aku ada sertakan beberapa Tutorial macam mana nak cantikkan Blog korang yang baru tu ok....Harap kamu orang gembira...dan selamat berblog hehehe....(^_^)

HARI ESOK KENA OK DARI HARI NI...

Korang dah nak tidur ka??? ok...kalau dah nak tidur ni aku nak pesan jangan lupa baca doa..dan memandangkan masih dalam bulan puasa..jangan lupa niat puasa ok....sEBELum tu...korang jangan lupa bermuhasabah diri..."Kenapa????" Yala...kita ni kenala bermuhasabah diri...ingat dengan apa yang kita lakukan selama hari ni...adakah kita banyak melakuka kebaikan..atau lebih cenderung ke arah kejahatan...Malah dengan cara itu..kita dapat mengisafi diri...

ok la aku pun dah mengantuk ni,....
Salam.....

CURSOR BERTEKS...

Huuuuuhaaaiiiiiii...korang semua sihat ker???? Harap sihat la yeeeekkkk...Ok la hari ni aku nak kongsi satu cara nak buatkan 'CURSOR' korang nampak canggih sikit...."Canggih macam mana tu???? ni bagi 'CURSOR' korang nampak ada perkataan dok ikut...ke hulu...ke hilir..nak???? hehehe aku ada cara nya...ermmm...macam dalam gambar dekat bawah ni....
  

Korang nak....
Korang ikut ok...

1.login akaun blogger korang semua > Layout> Add a Gadget> HTML/Javascript

2.Lepas tu...ada keluar ruang kosongkan....korang copy kod dekat bawah ni...lepas tu korang paste
   yerrrkkk.

<style type="text/css">
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'comic sans';
color: #FF0080;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "perkataan yang korang nak";
var size = 24;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

Kalau nak buat sedikit touch up dekat cursor korang tu...mana tau korang tak suka dengan teks dia..warna dia atau font dia...korang boleh la buat perubahan macam ni :

KORANG CARI :
a) #FF0080 = Itu kod untuk warna...(MENGIKUT KOD WARNA HTML...) 
b)"perkataan yang korang nak" =Tukar dengan Perkataan yang korang nak gantikan
c)var speed = 0.2  = Kelajuan mengikut cursor korang tukar nombor 0.2 untuk tukarkan kelajuan
d)comic sans = Korang tukar dengan jenis font yang korang sukewww ok...

3.Kalau dah selesai....dah puas hati dengan CURSOR korang...tekan butang 'SAVE'

Selesai....harap korang faham dan berjaya buat ok...(^_^)

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::