Khamis, 18 Julai 2013

TUTORIAL BACKUP BLOGSPOT (CARA MUDAH)




Assalamualaikum wbt....
hurmmmm...pernah ka korang semua dengar pepatah ni "SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN"? Mesti pernahkan...Entri aku kali ni simple jerr...nak berkongsi dengan korang semua tentang cara-cara macam mana mau BackUp Blogspot (bagi blogger yang guna BLOGSPOT) sebelum blog korang semua kena hack oleh Hacker. Sebab bila blog kita kena Hack...dah sah-sah kita dah tak boleh login masuk guna password yang kita gunakan selama ni... 

Apa Macam??? Dah sedia??? (^_^)

Mudah jeerr, korang perlu ikuti langkah-langkah berikut:
DASHBOARD>>SETTINGS>>OTHER>>BLOGTOOLS>>EXPORT

Lepas tu akan muncul pula benda ni dekat skrin komputer korang...apa yang korang kena buat Klik butang Download...


Ni cara BackUp yang aku share mudah jerrr...sebab hanya perlu gunakan Export Function dan download dan save dalam format *xml dalam laptop...Harap-harap dapat bantu korang pada masa akan datang (^_^) ok....


Selasa, 16 Julai 2013

SEGMEN BLOGWALKING DI BULAN RAMADHAN






Selamat Menyambut Bulan Ramadhan , Semua ! Hehe . Kali ni Fie nak buat segmen simple yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan " . Tujuan Fie buat segmen ni untuk berkenalan antara satu sama lain n untuk menambahkan follower n trafik blog korang . Segmen ni bermula pada 13 July 2013 sampai 8 Ogos 2013 11.59 malam Fie hope sangat2 segmen ini mendapat sambutan meriah .

CARA - CARA NAK JOIN

  1. Follow blog CIK FIE
  2. Like fanpage CIK FIE  
  3. Buat satu entri yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan "
  4. Copy coding entri  yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri 
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini



Sabtu, 13 Julai 2013

JIN QARIN KEMBAR MANUSIA DAN CARA MELIHATNYA





Assalamualaikum WBT...
Korang mesti pernah dengar kan pasal Jin yang menjadi kembar kepada manusia...???? Jin yang dikenali dengan sebutan Qarin sememangnya merupakan kembar kepada manusia makhluk ciptaan Allah swt... Hurrrmmm tentu korang semua mau tau cara bagaimana cara untuk melihat Qarin tu kan... Baikla di sini aku ada la berikan beberapa cara untuk melihat Qarin tersebut...ini pun melalui artikel yang pernah aku terbaca pada suatu ketika dahulu...

Dah bersedia?????

Ikuti langkah-langkah berikut...
  1. Cabut 7 helai rambut kepala.
  2. Ambil 7 potongan kuku atau kaki.
  3. Letakkan semua benda-benda tersebut di atas sehelai kain putih (Apa-apa jenis kain pun boleh asalkan putih).
  4. Setelah itu, ikat kain putih yang telah diisikan dengan benda-benda tadi tu.
  5. Ambil limau nipis (1 sahaja) perah airnya sehingga habis.
  6. Seterusnya air perahan limau tadi anda titiskan pada bungkusan kain putih itu tadi.
  7. Bungkusan kain putih itu tadi anda letakkan di halaman rumah (di mana-mana pun boleh asalkan berhampiran dengan kawasan pagar rumah) Kalau boleh jangan biarkan orang lain tahu, dan yang  paling penting bungkusan itu tidak perlu ditanam, tapi hanya letakkan di antara kawasan yang ada tumbuhan... (Macam pokok bungaka...rumput ka...)
  8. Sesudah itu, tunggu selama 7 hari, Qarin akan datang pada malam ke-8, dia boleh muncul di mana sahaja, tapi hanya sepintas lalu, biasanya Qarin akan meniru tentang apa yang kita sudah lakukan atau apa yang akan kita kerjakan, Qarin tidak boleh dilihat oleh orang lain melainkan diri kita sendiri.
Pesanan dekat sini, kalau korang dah nampak Qarin tu, korang jangan pulak takut...sebab dia juga ialah makhluk ciptaan Allah S.W.T. Terdapat juga cara lain untuk melihat Qarin tersebut....misalnya, membaca ayat-ayat suci al-quran....seperti:

  1. Baca surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali.
  2. Baca surah Al-Ikhlas sebanyak 7 kali.
  3. Ayat Kursi sebanyak 7 kali.
Lakukan ini setiap kali sebelum tidur...Insya-Allah dengan izin Allah anda dapat bertemu dengan Qarin...

p/s: Ini adalah apa yang aku pernah baca dan apa yang hendak aku kongsikan...Sekiranya anda rasa tidak berpuas hati sila jangan lakukan...(Mana la tau korang cakap aku ni bawak amalan syirik)

selebihnya Wallahuallam...




TIPS MUATKAN KAIN BAJU DALAM SATU BAGASI (ATAU YANG SEWAKTU DENGANNYA)




Assalamualaikum WBT...

Hi korang semua apa khabar? Harap-harap korang semua sihat jaaaaa....HUrm...mesti ada di antara korang yang tengah baca entri aku ni mesti budak-budak lepasan STPM atau Matrikulasi yang bakal menyambung pelajaran di Universiti bulan September nantikan....maklumla...11 JULAI lalu kan keputusan UPU dah keluar... Apa macam dapat masuk Universiti mana? Dekat semenanjung....Sabah atau Sarawak????? APA!!!!! ada yang dapat sambuung dekat OVERSEA????!!! sangat mampu korang tau....Apa-apa pun tahniah la aku nak ucapkan dekat korang semua...Belajar rajin-rajin....


Okey la...itu bukan tujuan utama aku buat entri ni...ni pasal korang la yang nak pegi sambung belajar..atau nak keluar "TRAVEL" ke mana-mana tapi selalu berhadapan dengan masalah dalam memuatkan kain baju korang dalam satu bagai atau dalam satu beg kecil...Ya la kan, kita target nak muatkan semua kain baju kita dalam satu bagasi ja....tapi tak dapat sebab bagasi atau beg kita tak mampu menampung kain baju kita tu....huhuhuhuhuuhu....Masalah ni boleh diatasi dengan segera setelah korang baca entri aku ni....Ni lebih kurang Tips la macam mana nak muatkan kain baju korang tu dalam satu bagasi atau beg...

Percaya atau tidak tips ni pun aku dapat daripada kawan-kawan aku jugak....Ni aku mau kongsi dengan korang pulak....

Korang cuma perlu ikut cara dekat bawah ni tau.....

Lipat baju korang (Tapi bukan lipat baju macam korang buat macam dekaat rumah) Ni korang kena gulung baju korang tu...."Macam mana tu????!!!" Alah...ni macam buat Egg Roll leeerrrr senang ja.... Apa???!!! Tak faham????? ok la korang tengok gambar dekat bawah ni.....

1) Heheh ambik sehelai baju korang....

2) Lipat macam ni...


3) Lepas tu korang gulung macam ni...



4) Taaadddaaa....!!! ni la yang dipanggil lipatan "Egg Roll"

Baju ja????? Seluar pulak macam mana???? la...korang ikut ja cara lipatan yang sama masa korang mau lipat seluar korang tu...senang ja kan....

Lepas korang dah habis lipas kain baju tu semua, korang masuk kan la dalam bagasi....susun elok-elok....contonhnya...untuk baris pertama atau dekat dasar bagasi atau beg korang...korang letak seluar dulu...barisan kedua pula..korang letak la baju... kompom muat punya.... "Psssttt...psstttt...macam mana pulak dengan underwear????" Hahaha...itu korang selitkan la celah-celah baju korang tu....huhuhuhuhuhu...

Apa macam???? dan cuba???? Menjadi tak??? kompom menjadi...kalau tak mesti korang tak susun berul-betul....

ok la....itu ja tips yang dapat aku kongsikan dengan korang semua untuk hari ni...Adiiooossss!!!! (^_^)






Rabu, 10 Julai 2013

PERMULAAN RAMADAHANKU SAYU (-_-)



Assalamualaikum WBT...
Apa khabar korang semua? Sahur pertama macam mana okey? Aku harap korang semua dalam keadaan yang okey-okey ja....

Tengok tajuk entri aku kali ni, mesti korang dapat tangkap apa yang aku nak ceritakan dalam entri ni....
Kalau aku teringatkan kembali 13 tahun yang lalu. Betapa gembiranya aku bila masa pertama kali aku berpuasa penuh dengan keluarga tercinta. Masa sahur paling aku suka, sebab masa tu la aku dapat tengok wajah-wajah adik-adik aku dengan sepupu-sepupu aku yang masih lagi mengantuk "MUKA BANTAL KATA ORANG SABAH".

Masih teringat lagi, bila waktu imsak sudah mau sampai...nah berebut-rebut aku dengan diorang minum air banyak-banyak...hahahha ni ada yang sampai kembung perut pasal terlebih minum air...Lepas sahur tu selalunya aku dengan diorang tak tidur...Kitaorang berjaga sampai ke pagi. Masa tengah menunggu sang matahari muncul...banyak la cerita yang kitaorang borakkan...lepas tu plan kitaorang untuk hari tu.... Ni ada yang bagi cadangan mau pegi memancingla..ada yang ajak main polis sentri la....banyak la jugak aktiviti asak yang mampu mengerah tenaga kami yang banyak.... Akhirnya kitaorang jugak yang penat....sampai ada diantara kitaorang yang kecundang sebelum waktu berbuka...

Tapi itu semua dulu....13 tahun yang lalu, sekarang......hurmmmmm....hanya mampu melepaskan keluhan. Kesibukan kitaorang dengan pelajaran dan kerja menyebabkan kitaorang tak dapat sambut ramadhan dengan meriah macam masa dulu. Tiada lagi ku lihat "MUKA BANTAL", tiada lagi peluang berebut-rebut minum air sebelum imsak, tiada lagi borak-borang disubuh hari, tiada...tiada...dan tiada.... Yang ada hanyala tentang pelajaran...kerja.... 

Subuh tadi masa sahur, aku rasa sangat sunyi...walaupun adik-adik aku ada bersama-sama sekali bersahur....tapi ianya tidak seperti 13 tahun yang lalu. Adik aku yang perempuan pula, terpaksa balik awal pagi tadi....sebab atas urusan kerja...adik-adik aku yang lain pulak ke tempat belajar...aku pulak...hurm...terpaksa duduk dalam rumah, maklum la cuti 3 bulan...mau kerja tapi mama tak kasi...

Aku berharap sangat....masa Raya nanti tiada lagi atmosfera sunyi di hari mula tu nanti, yang ada hanya tawa gembira...senang hati...semua la yang mampu membuatkan aku merasa gembira masa raya nanti....aku berharap sangat...

korang pulak macam mana? ok ka Ramadhan kali ni? Apa yang korang harapkan masa Ramadhan dan masa Raya nanti...?

Owwww ya..sebelum terlupa...walaupun agak terlambat...ni aku selitkan jadual puasa sepanjang Ramadhan bagi tahun 2013...Klik link deka bawah ni ya...




Selasa, 9 Julai 2013

SEMAK KEPUTUSAN UPU ANDA!!!!



Assalamualaikum WBT...
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan...semoga Ramadhan kali ni membawa pengertian yang mendalam buat kita semua...

Okey la, entri kali ni hanya nak tolong hebahkan informasi buat semua lepasan STPM dengan Matrikulasi yang tengah tertunggu-tunggu keputusan UPU...huhuhuhuhu...Korang semua boleh menyemak status UPU korang pada 11 JULAI 2013 selepas pukul 12 tengahari...

Semak dekat mana tu?????? Korang semua boleh klik link dekat bawah ni...

>>>>>>>>>>SEMAKAN UPU<<<<<<<<<<
*sila gunakan Internet Explorer untuk paparan yang lebih jelas ok...

Teringat pula aku pada 2 tahun yang lepas, rasa resah bila memikirkan tentang status permohonan UPU "Universiti" 
huhuhu...ya la aku dah belajar selama:

*1 tahun TADIKA
*6 tahun SEKOLAH RENDAH
*5 tahun SEKOLAH MENENGAH
*1 tahun setengah PRA UNIVERSITI

saat yang diidamkan untuk masuk universiti kian tiba....dup...dap...dup...dap....degupan jantung, ya la takut apa yang diidamkan tak dapat....Tapi Allah itu maha Esa....berkat usaha aku....restu kedua ibubapa aku, Guru-guru yang tak pernah berputus asa mengajar aku serta memberikan aku dorongan, sokongan daripada rakan-rakan seperjuangan..akhirnya...aku berjaya masuk ke Universiti...

Dan sekarang aku kini bergelar Mahasiswa di salah sebuah IPTA dan sekarang aku OTW masuk tahun akhir....insya-ALLAH kalau tiada aral...hujung tahun depan aku Graduate.... (^_^) "Tak sabar menanti saat itu"

Okey la....buat korang pulak yang tengah berdebar-debar menunggu keputusan status  permohonan UPU tu, aku nak cakap, banyakkan berdoa moga-moga apa yang diusahakan selama ini mendapat balasan yang setimpal daripada Allah...

Tapi kalau tak da rezeki, jangan berputus asa....sebab masih terdapat medium lain yang boleh anda gunakan kalau masih lagi menyimpan niat untuk meneruskan pelajaran....

Hurmmmm....apa-apa pun, Good Luck buat korang....dan selamat menyambut Bulan Ramadhan...
(^_^)

Suka sangat dengan kata-kata ni....(Renung-renugkan...)


Khamis, 21 Mac 2013

SEMAK KEPUTUSAN SPM






Assalamualaikum....
WOW!!!!! Hari ni keputusan SPM akan keluar...
kepada Anda yang tengah menunggu keputusan tu jangan takut atau mengelabah tau....
NAK SEMAK?! 
Hehehehe klik ja dekat bawah ni

Mau cara mudah?!!!
Guna ja perkhidmatan pesanan ringkas atau sms...
Macam mana?
Macam ni...

- Semakan SMS: Taip SPM [No KP] [angka giliran] dan hantar ke 15888

- Contoh: SPM 950909125151 BC001A040 hantar ke 15888

SENANGKAN.....SEMOGA BEROLEH KECEMERLANGAN!!!!!!

Rabu, 13 Mac 2013

SEMAK KEPUTUSAN STPM 2011/2012



Perkongsian maklumat, kepada rakan-rakan yang tak sabar mau tahu keputusan STPM yang lepas korang boleh check keputusan korang dekat bawah ni
Jangan takut....Gemuruh...InsyaAllah Allah s.w.t akan memberikan yang terbaik setimpal dengan usaha kalian semua....
Saya doakan semoga anda semua dapat keputusan yang Cemerlang!!!!!



Ahad, 10 Mac 2013

HEADER BARU...SEMANGAT BARU



HHHuuuuhhaaiiii  korang semua!!!! Selamat Behujung minggu....
Entri aku kali ni pendek jaaa....Pasal Header baru...
huuhuhuhuhu...
cuba tengok ni...


simple jeeer  kan....
baru nampak matang sikit....
(^_^)
korang punya pendapat pulak?

Ahad, 3 Mac 2013

Segmen Bloglist Cerita Syarafina

                              

                                     
                                                       MAU JOIN??!! KLIK SINI!!!

Sabtu, 2 Mac 2013

LAHAD DATU... PERINTAH BERKURUNG



Assalamualaikum...Salam Sejahtera...Alangkah terkejutnya aku bila mendapat khabar berita sebegini... para penduduk Lahad Datu sebuah daerah yang terletak di bahagian Pantai Timur Sabah terpaksa menerima hakikat untuk menghadkan aktiviti luar mereka demi keselamatan...

Bukan Lahad Datu sahaja yang mendapat perintah berkurung, tapi kawasan-kawasan yang berhampiran juga turut dinasihatkan supaya berjaga-jaga (Malang tidak berbau)

hurm korang baca la ya dalam INSIDEN BELUM BERAKHIR DI LAHAD DATU

Jumaat, 1 Mac 2013

AKU KEMBALI...



Assalalamualaikum....Salam Sejahtera semua!!!!!!!..... Fuhhhhh!!!!!!!!!!!!!! Lama aku tak update Blog aku ni....Ni sampai ada rakan-rakan blogger yang lain tanya aku..."Ko dah OUT dari Blog ka?!" huhuhuhuuhhu terus tersentap aku...Tak la, aku masih lagi dengan blog aku ni...selalu jugak aku buat blogwalking....hurrmmmm...sekarang ni tengah cari penaja Terhormat untuk bagi tajaan untuk segmen aku yang pertama ni....Setakat ni...adalah yang bermurah hati mau sumbangkan telefon Pintar dalam Segmen yang aku nak buat ni....BLACKBERRY tu...

Apa?! Korang mau ikut segmen aku ni....boleh...tapi korang kena tunggu dulu ok...sebab aku tengah cari idea Segmen apa yang aku mau buat...plus aku mau tambanh penaja jugak.....bukan apa...nanti korang jugak yang Happy sebab mana tau kalau korang yang menang Segmen aku tu....korang terus jadi "ORANG KAYA BARU" kan...terus fooooofuulllarrr korang....

Ok la.....cukup buat masa ni....kalau ada masa terluang aku akan buat Entri baru...yang lagi Hangat....Panas...dan Berapi... (Berapi keerrr????!!!) uhuhuhuhuhuhu...




wow Muka suspen gittteewww.....(^_^)

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::