Jumaat, 10 Ogos 2012

JEMPUT MASUK...MARI MAKAN JEMPUT-JEMPUT


Waduh-waduh...kok aneh sekali tajuk entri aku kali ini...(dengan loghat Jawa...hahaha...) Hehehe....bila sebut pasal satu jenis makanan ni 'JEMPUT-JEMPUT' soalan yang pertama terlintas dalam fikiran aku..."korang tau ka apa benda tu???" Kalau yang biasa sondol benda tu mestila tau....yang tak tau tu...hah apa tunggu lagi carik la dalam Google tu.....tak susah kan...senang jer...(Segalanya hanya di hujung jarieeeewwwww...)

Ingat pulak aku masa pertama kali makan benda tu....dekat rumah kawan aku....ni masa usia 8 tahun kalau aku ndak silapla...."Oh yaka....mesti awak comel masa tu kan...???" huhhuhuhu....comel tu tak la...cuma ada Manis....hahahaha....Ni aku dengan kawan aku masa tu sibuk main buaian kayu dekat rumah aku...Lepas tu mak dia panggil...suruh kawan aku tu balik ajak aku sekali (rumah kami dekat jak tak jauh pun)...lepas tu..aku pun ikut la kawan aku tu balik rumah dia...aku takut masa tu....manala tau mak dia nak marah aku pasal sibuk ajak anak dia main sampai tak nak pulang rumah....

Sampai jak dekat rumah kawan aku tu....aku tak berani nak masuk....aku berdiri dekat tangga rumah dia....tak lama lepas tu mak dia panggil aku..."Ah...Tan jemput masuk rumah makcik ni...jemput....meh sini makan jemput-jemput yang mak cik buat ni...." Aik...aku pun gembirala dengan pelawaan mak kawan aku tu....tapi aku rasa pelik jugak..kenapa mak cik tu guna banyak sangat perkataan JEMPUT dalam ayat dia tadi tu.....aku pun buat tak tau jak la....sampai la mak kawan aku tu hidangkan semangkuk Jemput-jemput dengan air susu....Aku pun kerutkan muka....apa benda yang bulat semacam ni....rupanya itula Jemput-jemput....pertama kali aku bedal benda tu terus aku jatuh hati...apa lagi...habis semangkuk Jemput-jemput tu aku makan dengan kawan aku tu....Seddddaaaappppppppp sangat!!!!!! licin mangkuk tu....


Dan sejak dari itu....aku selalu suruh mak aku masakkan jemput-jemput.....nasibla mak aku tau buat....kalau tak....terpaksala aku pergi mintak tolong mak kawan aku tu masakkan....

Motippppp celotehan aku ni....nak pesan dekat korang semua...yang tengah baca entri aku ni...kadang-kadang kita cepat fikir yang bukan-bukan dengan satu benda dengan namanya yang pelik....(macam aku daaaa...) tapi bila kita dah nampak benda tu depan mata siap sentuh atau rasa lagi....baru kita tau apa benda tu sebenarnya.....sama la juga nama kuih-kuih lain yang pernah aku rasa geli dengar nama kuih tu tapi sedap di makan....macam kuih Taik Itik....Sarang Semut....dan seangkatan dengannya....

nak makan Jemput-jemput ni....

ok salam......

ORANG SIBUK BUAT PERSIAPAN RAYA...AKU SIBUK HIASKAN BLOG....



Hai semua...sidang pembaca...(ada ka yang sudi baca entri aku ni.....huhuhu..) tak kisahla janji aku nak jugak publish entri aku ni...yang nak baca boleh baca....yang tak nak...ermmmm nampaknya aku ni tak layak jadi blogger...(mood sensitif sikit....hahahhahahah tak da la....) Berbalik kepada corentah yang tengah aku celotehkan ni....vs mencarut ni....memang benar...sekarang ni...mak cik...nenek aku...pakcik aku semua tengah dok sibuk buat persiapan raya...ada yang tengah buat baju raya...tengah jahit langsir....Pak cik aku plak ni...sibuk dok ketuk rumah..nak betulkan dinding....lantai...anak tangga yang dah tak stabil tu...."Aik ko tak bantu diorang kerrr?????) hah...bantu....bantu tengok jerrrrr...hahhahaha.....Takla...sebenarnya aku ni tengah sibuk pilih resepi untuk kuih raya yang bakal aku buat...."Wah awak pandai masak ya......" hahaha ya memang aku pandai masak...Kuih-kuih ni dah kira kemahiran aku...huhuhu...(aiiisseeehhhhh melebih-lebih plak...)

Tengah-tengah keluarga besar aku ni tengah buat kerja....aku plak dok terperok dalam bilik sambil menghadap Laptop...."hang buat pa.....?????" Aku tengah dok renovate Blog aku ni....maklumla...orang baru dalam dunia blog ni kenala rajin cantikkan blog....dengan widget comel...dengan Entri yang menyengat....baru ramai yang nak singgah baca Blog aku ni....(oh ya....ada la aku terbaca entri dalam blogger lain...dia siap bg tips lagi macam mana nak tarik ramai pembaca dalam blog kita.....salah satu cara tu....jangan letak banyak sangat widget2 yang canggih-manggih dalam blog....nnti blog jadi berat siapa nak tengok....) bila aku fikir balik entri tu...betul apa yang blogger tu cakap...apa lagi terusla aku ambik langkah drastik ubah apa yang patut kena ubah...(CCCCCEEEEWWWWAAAHHHH.....)

Mesti dari hari pertama aku buat Entri aku yang bertajuk LAYAN LAGU NAJWA LATIF....korang semua tertanya...."dia ni (hegelatan) buat blog untuk apa ni??????" Hah....blog aku ni...hanya untuk tempat aku nak luahkan pendapat..buah fikiran aku....celoteh aku....mencarut aku....semua la.....janji boleh buat korang Happy....(Happy Kerrrrrrrrrrrrrr......) hahahhaha....

Bah pesanan aku dekat sini....kalau korang baca entri ni...jangan segan dan silu....untuk berikan komen....sebab budak hegelatan ni sedia menerima teguran...pendapat....(Baguuuuiiihhh budak ni naaa....anak siapa la ni......PERASAN LAGI)....hahah bukan pa....dengan pendapat..teguran...korang dalam komen tu...sedikit sebanyak dapat membantu aku untuk memperbaiki penulisan aku dalam blog ni...ha   jadi apa tunggu lagi...mulakan tindakan...."Tindakan apa????" Aik...Baca la Entri aku ni....lepas tu share dekat mana-mana....(ehhh ndak malu memaksa.....hahaha)...lepas tu suruh kawan2 korang yang hensem2 dan yang kiut-miut tu....follow blog aku ni....boleh ka??????? harap-harap boleh la yerrr.....

salam....




OH SENIOR...OH JUNIOR...




Oh senior Oh junior…bila baca jer tajuk entri kau ni mesti korang dapat teka mengenai cerita yang aku nak khabar dekat korang  ni…kan..kan..kan…(macam biasa dengan perkataan Kan itu…..) Selalunya istilah tu digunakan oleh pelajar yang dapat masuk IPT…..tapi itu dulu…sebab sekarang  gelaran tu digunakan juga oleh budak-budak sekolah….(Tak kesahla…budak sekolah menengah atau rendah…janji budak sekolah..)

Pada suatu ketika dahulu….gelaran ni menjadi trademark buat budak-budak IPT….sehingga ada yang jadi FOBIA dengan gelaran tu… “Beh…apasal boleh jadi macam tu????” Ni biasala…bila adanya gelaran sedemikian maka secara automatiknya wujud garis pemisah di antara satu pihak dengan pihak yang lain…. “Pihak apa yang hang dok merapu ni…pihak kerajaan dan pembangkang ka????” eh Dok eh…ni pasai status perbezaan diantara pelajar dengan pelajar la…… “Kan status pelajar tu sama jerrr…mana ada bezanyeerrr…..” Hah ni biar aku habiskan cerita ni dulu baru hang semua boleh serang aku…aipppp bukan serang guna bomb Bazoka naaaaa….ni serang dengan soalan lazer korang lerrr…(Aik lazzzeeeerrr kerrr….hahahaha) Bila kita bercakap pasal perbezaan status ni khususnya di kalangan pelajar…mestila perbezaan dari segi tempoh berapa lama dah duduk dalam IPT tu….( untuk senang mudahkan maksud ni…guna istilah ni “Aku dah dulu makan garam dari ko”) Faham???? Harap-harap faham la yerrr…Bermakna pelajar senior akan lebih rasa macam the STAR  la dalam sesebuah IPT tu bila Junior baru masuk….

Bila dah rasa diri tu macam the Star…apalagi…kompomla perasaan ingin menguasai itu wujud…(ni la yang menyebabkan salah satu daripada fenomena ‘Ragging’ atau buli ni wujud) Nah tu la yang aku cakap mengapa gelaran Senior dan Junior tu boleh menyebabkan fobia bagi pelajar suatu ketika dahulu…..ada fahamka????

Namun zaman telah pun berubah….zaman sekarang ni…rata-rata pelajar yang duk dkt IPT ni dah boleh menyamakan kedudukan mereka tanpa adanya tembok pemisah diantara mereka…(Bak kata Karan Singwalia…. “Duduk sama rendah….Berdiri sama tinggi….”) “Aik habis tu kalau dilahirkan rendah macam mana nak berdiri sama tinggi dengan orang 180 cm????? ceciterrr…..” Aiyo…itu pun mau kena bagi jelaska…ni Hang dok pi perpustakaan…hang pi Cari kamus Dewan Bahasa naaa….lepas tu hang cari makna peribahasa ni…..Ok sambung balik…pelajar zaman sekarang minda diorang ni turut berkembang….seirama dengan perkembangan global masa kini (wah….sekali sekala kenala guna ayat Educated sikit…akakkakkkakaka…..) Pelajar zaman sekarang tetap mengamalkan budaya Senior dan Junior masa dalam pengajian tapi tidak menyalahgunakannya…Senior zaman sekarang sedia membantu Junior yang memerlukan bantuan…plus….tanpa meminta sebarang bentuk Imbuhan……(Tapi kalau ada Senior yang masih lagi dengan perangai DIVA mereka apa lagi Junior kenala mengambil tindakan mengikut cara serta prosedur yang betul….jangan sesekali mengikut perasaan ok…nanti binasa badan….)

Oleh itu…secara kesimpulannya…budaya saling hormat menghormati itu perlu la dihidupkan dalam soal kehidupan kita agar, setiap daripada kita dapat merasa nikmat yang setimpal….Dan bukannya mementingkan diri sendiri sehingga menyusahkan atau menyakiti orang lain…(eehhheeemmm…eheeemmm macam iklan pesanan Khidmat masyarakat pula aku tengok ni……huhuhuhu)…ok selamat beramal…

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::