Sabtu, 25 Ogos 2012

MENJELANG EXAM....OH!!! NO!!!

Hi...selamat pagi korang semua....Macam mana hari ni??? Sihat??? Masih lagi dalam mood Raya??? Hahahaha...harap-harap korang semua sihat...dan masih lagi bersemangat untuk beraya...(Maklumla...Rayakan Sebulan....) Okla..fokus kepada Entri aku ni...Aku tau...ada di kalangan pembaca blog aku ni yang bakal menduduki peperiksaan terbesar kan...macam UPSR,PMR,SPM...dan jugak STPM...kan..kan..kan....Adala adik-adik ni tanya aku..."Abang...kalau nak dekat Periksa ni..Abang selalunya buat apa masa hari tu????" (Wah...Abang...katanyeeerrrr...) Oh...korang nak tanya tips dan panduan la ni kan....ok aku akan kongsi dengan korang semua...panduan atau Tips yang aku selalu guna masa duduk Periksa hari tu.....



1.LATIH TUBI
Hah...ni mesti jadi kewajipan...kalau nak berjaya atau nak lulus cemerlang dalam Periksa...korang semua kena rajin buat latih tubi....Aku sarankan korang mula dari sekarang....Sebab masa ni la korang kena perlengkapkan diri dengan me"MASTER"kan diri dengan subjek-subjek yang korang bakal jawab masa periksa nanti....Kalau yang belum Master dengan sesebuah subjek tu...korang kena berjumpa dengan Cikgu Subjek tu mintak dia bagi penerangan semula...."Alah..ni yang aku tak suka...Malula mau jumpa cikgu dalam bilik guru tu..." Chhhooppp!!! Kata nak berjaya...kalau mau berjaya...perasaan malu untuk bertanya terutama sekali tentang Ilmu perlu dibuang jauh-jauh ok...

2.OFF FACEBOOK,TWITTER,BLOG dan seangkatan dengannya...
Yang ni paling penting....Kalau nak berjaya dalam Periksa....korang kena 'cut off' masa korang dengan dunia maya ni...."Tapi Bang..." Takda tapi-tapi...sebab ,masa korang duduk Periksa tu nanti...korang Jawab gunakan apa??? Ada ka korang guna LAPTOP,iPHONE,iPAD,Blackberry,SAMSUNG TAB untuk mencari jawapan??? Tak kan...semua gunakan Otak untuk berfikir...Mata untuk meneliti...dan tangan untuk Menulis jawapan..So, Tak da maknanya kalau korang banyak luangkan masa dengan FBla...Twitterla...BBla...Tak da maknanya dek oiiii...Sebab pada masa periksa nanti korang kena bergerak sendiri...Takda yang nak UPDATE STATUS nak bagi jawapan dengan korang...Takda yang NAK TWEET masa korang dah duduk dalam dewan Periksa....semuanya TAKDA! ok...

3.JADUAL BELAJAR YANG SISTEMATIK
Aku yakin sangat..tentu korang semua dah diajarkan bagaimana nak buat jadual belajar..."Mana ada...." Ko rang jangan nak temberang dengan aku...aku tau la...memangla korang tak diajar masa dalam kelas harian...Tapi mesti korang semua pernah diajar masa dengar Ceramah daripada Cikgu atau penceramah Khas yang datang ke Sekolah korang kan..kan..kan...Jadi korang kenala susun jadual belajar korang...ikut macam mana yang telah diajarkan...Tak da ALASAN ok...."Ermmmm...Bang macam mana tu???" Korang tak tau???!!! Ok la..macam ni...korang kena luangkan masa lebih kurang 2 jam untuk Study balik apa yang korang dah 'Study'kan dekat sekolah bila  pulang Rumah...atau Asrama.Dalam sehari tu...kalau boleh korang buat ulangkaji untuk 2 subjek...Jangan lupa luangkan sedikit masa untuk beriadah....Takda maknanya kalau sibuk duduk terperuk dalam Bilik sambil Study tapi badan tak pernah 'workout' nanti masa Periksa korang sakit macam mana???? huhuhuhu....

4.JAGA DIRI
"Aik apasal pulak kena jaga diri????" Hah...korang ni...nak dekat Periksa nanti..korang kenala jaga diri korang...jangan terlalu banyak keluar rumah...buat aktiviti yang tak elok..."Tak elok macam mana???" Alahaiiiiii...ni hah..macam pergi merempit...buat aktiviti lasakla...maklumla nak hilangkan Tension...Betul apa yang korang buat tu untuk hilangkan Tension..tapi jangan sampai memudaratkan diri...Yang gatai nak pegi merempit tu...lupakanla hajat korang tu....Kalau dah patah tangan nanti macam mana nak jawab periksa....Guna Kaki???? Korang mampuka...Guna Mulut???? Makan pun tak Pass...Jadi jangan buat benda tak elok plus boleh memudaratkan diri korang ok....Korang perlula juga jaga pemakanan...Banyakkan makan makanan yang boleh meningkatkan daya ingatan...Macam...Kismis...Kacang Bendi...Tempe...Petai (Petai pun boleh bantu kuatkan ingatan korang tau...tak tipu ni...)

5.BERDOA
Ni pulak...panduan terakhir dari aku untuk korang...Kalau dah buat apa yang patut dibuat sebelum Periksa ni...macam Study,Latih tubi...korang kenala berdoa...dan bertawakkal..mintak Kepada Allah untuk dipermudahkan urusan korang masa nak jawab periksa nanti....Tak da guna kalau dah berusaha tapi tak berdoa..nanti ilmu korang tak berkat dek oiii...Ok jangan lupa kalau dah berusaha kena ditambah dengan Berdoa..selebihnya kita serahkan kepada sang Pencipta...

Nehhh....korang dah bacakan semua panduan yang aku berikan....Apa yang patut korang buat masa nak dekat Periksa ni..Harap ianya dapat membantu korang semua....Aku beri panduan macam mana nak berjaya dalam Periksa jak..bukan cara macam mana nak Skor A...kalau nak skor A jugak korang pergi jumpa cikgu korang...hehehhehe...ok selamat mencuba...good luck (^_^)


Layan lagu ni...baru semangat! (^_^)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::