Sabtu, 25 Ogos 2012

DULU LAIN,SEKARANG LAIN


Hi korang semua....huhuhuu...Petang tadi adala nonton rancangan Generasi Y dalam TV1 RTM...nampakla diorang si Muaz tu (pengacara) bincang pasal raya dulu dengan sekarang ni....Contonhnya, macam kirim kad raya....kalau dulu kedai-kedai yang ada jual kad raya akan dipenuhi dengan pembeli yang sibuk duk cari kad raya untuk diberikan kepada keluarga atau kawan plus Makwe..atau Pakwe...hhihihihiii....Itu dulu tapi sekarang semua tu dah kurang diamalkan dan kadang-kadang tak da yang minat nak beli pun kad raya.........Kalau nak kirim kad raya zaman sekarang ni mudah jak....send guna e-mail..gunakan e-Kad...guna FB,Twitter,BB huhhuhu....

Lepas tu kalau orang dulu-dulu..diorang sambut raya dengan penuh gembira...Yala ada yang pergi ziarah rumah family...rumah kawan-kawan...dan jiran...Tapi sekarang ni pulak...Segelintir daripada kita lebih gemar beraya di Rumah sendiri...."Macam mana boleh jadi macam tu????" Ni la...sebab kita nak sangat nonton semua rancangan raya dalam TV tu....ha itu yang buatkan punggung kita tak nak lepas daripada tempat duduk...huuhuhu...

Diorang ada jugak la bincang pasal kuih raya....part ni aku suka sebab si Muaz tu pergi tanya dengan tetamu undangan dia..huuhuhu yang best sebab tetamu dia ni adalah orang-orang blogger...macam TerbangTinggiTinggi.com....PenMerah.com...Mansor Twins.blogspot...dan yang lain-lain....Si Muaz tanyala...kalau kuih raya yang ada dalam rumah diorang tu macam mana???...Buat sendirika???? Atau yang main Tunjuk jak....(Main beli jerrr....) kekeke...Ada yang bagi jawapan COVERITA gitewww...hahhaha...macam ni..."Takla...kitaorang buat sendiri...." Betul kerrr....hehehhe...Lepas tu...adala jugak ditanya pasal cara nak jaga badan masa Raya ni...maklumla...Masa Raya ni semua hidangan yang ada depan mata kita masa dekat rumah orang tu sedap-sedap belaka....Ikutkan hati nak disondolnya semua...Tapi tak elok la..nanti buatkan badan kome cepat naik...Jadi pemilik blog PenMerah.com pun bagila   tips untuk kekalkan bentuk badan ideal...macam Kalau pergi beraya rumah orang belah Pagi...ambik la makanan berbentuk sarapan...macam Nasi dengan seketul ayam kerrr..atau sesudu rendang kerrr...Kalau tengah hari dengan petang pulak...just makan biskut raya...malam plak ambik makanan yang jenis LIGHT...heheheh....

Banyakla info-info berguna yang aku dapat dalam Rancangan tu...semuanya amat penting bagiku...hehehe...Kadang-kadang tergelak jugak aku bila tengok slot sampaikan ucapan raya...aku paling tak boleh lepas dengan ucapan dari seorang penonton rancangan tu...dia cakap macam ni.."Raya kena Happy-Happy..." (Sambil buat muka cute...hehhehe kiut kerrrr....)



2 ulasan:

  1. Generasi Y ialah generasi yg suka tido lewat + berjaga hingga lewat mlm. Idop penoh dgn teknologi, huhu!

    BalasPadam
  2. ya betul tu...setujuh sangat!!!!

    BalasPadam

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Purple Heart - Link Select
Purple Heart Set Pointer



Instagram

::ARTIKEL MENARIK::